Wszystko, co trzeba wiedzieć o cynku i witaminie D
Wszyscy o nich słyszeliśmy, wiemy, że istnieją oraz że są potrzebne do zachowania zdrowia. Witamina D i Cynk, bo o nich mowa wpływają na wiele procesów w ludzkim ciele. Poznajmy bliżej ich źródła i właściwości.
Rola cynku w organizmie
Cynk jest pierwiastkiem śladowym występującym w prawie wszystkich komórkach i tkankach organizmu. Jest też drugim po żelazie najczęściej występującym metalem w organizmie człowieka. Odgrywa nieodzowną rolę dla zdrowia człowieka, ponieważ bierze udział w wielu procesach biologicznych, takich jak:
- stabilizacja błon komórkowych
- gojenie się ran
- mineralizacja kości
- odczuwanie smaku
- krzepnięcie krwi
Cynk ułatwia również przebieg ponad 300 reakcji enzymatycznych zachodzących w organizmie.
Działa też jako przeciwutleniacz i wzmacniacz układu odpornościowego, pomaga stabilizować reakcje enzymatyczne, które hamują wytwarzanie wolnych rodników podczas procesów metabolicznych. Pomaga to zmniejszyć stan zapalny wywołany przez wolne rodniki, poprawia integralność komórek, a w konsekwencji pomaga w walce z infekcjami, takimi jak przeziębienie czy zapalenie płuc.
Źródła cynku
Podstawowe roślinne źródła cynku to:
- przetworzone ziarna zbóż
- rośliny strączkowe
- grzyby
- orzechy
Do zwierzęcych źródeł cynku należą:
- produkty mleczne
- drób
- skorupiaki
Wchłanianie cynku jest w dużej mierze uzależnione od jego zapasów w organizmie. Oznacza to, że u osób z niskimi zapasami cynku jego wchłanianie w jelitach jest bardziej efektywne. Wysokie spożycie wapnia, fosforu lub żelaza może również zmniejszać wchłanianie cynku. Z drugiej strony, spożywanie białka zwiększa jego wchłanianie.
Zapobieganie niedoborom cynku
Na niedobór cynku narażone są osoby, które spożywają niewiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Niedobór cynku wpływa na wiele narządów, w tym na układ pokarmowy, centralny układ nerwowy, układ rozrodczy i układ odpornościowy. Może powodować osłabienie układu odpornościowego, utratę smaku, obniżenie czynności tarczycy i niską produkcję insuliny.
Niedoborom można zapobiegać oczywiście poprzez spożywanie pokarmów bogatych w ten pierwiastek, lub poprzez przyjmowanie suplementów.
Rola witaminy D w organizmie
Witamina D jest niezbędna z kilku powodów, w tym dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Może również chronić przed wieloma chorobami i schorzeniami, takimi jak cukrzyca typu 1.
Pomimo swojej nazwy, witamina D nie jest witaminą, ale prohormonem, czyli prekursorem hormonu.
Witamina D pełni w organizmie wiele funkcji, między innymi:
- wspiera zdrowie układu odpornościowego, mózgu i układu nerwowego
- reguluje poziom insuliny i wspomaga leczenie cukrzycy
- wspomaga funkcjonowanie płuc i układu sercowo-naczyniowego
Ludzie potrzebują też witaminy D, aby jelita mogły stymulować i wchłaniać wapń oraz odzyskiwać wapń, który w przeciwnym razie zostałby wydalony przez nerki.
Jakie produkty spożywcze zawierają dużo witaminy D?
Niewiele produktów spożywczych zawiera naturalnie dużo witaminy D. Może to być jedną z przyczyn, dla których tak wiele osób cierpi na jej niedobór.
Istnieje jednak kilka produktów spożywczych, które naturalnie zawierają witaminę D:
- Owoce morza
- Jaja kurze (szczególnie od kur biegających wolno i „widzących słońce”)
- Wątróbka
- Niektóre grzyby (rosnące naturalnie na słońcu)
Materiał Partnera