Dlaczego warto mielić mięso w domu?

Dlaczego warto mielić mięso w domu?

Podobnie jak blisko 75 procent Polaków lubisz jeść mięso? Nie wyobrażasz sobie obiadu bez pulpetów, kotletów mielonych lub innych mięsnych potraw? Jeśli tak, być może często zdarza ci się kupować mięso mielone. Jest ono powszechnie dostępne – w marketach można je kupić w postaci już zmielonej i sprzedawanej w hermetycznie zamykanych opakowaniach. W sklepach, które mają stoisko mięsne z obsługą, można również zażyczyć sobie zmielenia takiego mięsa na miejscu. Jedna i druga opcja jest wygodna, ale niesie za sobą pewne ryzyka. Jakie? O tym w dalszej części artykułu. Jak można je eliminować? Sposób jest prosty – mielić mięso w domu.

Pochodzenie i skład mięsa mielonego

Jeśli zazwyczaj kupujesz mięso już zmielone i zapakowane w przetwórni, być może nachodzą cię wątpliwości dotyczące faktycznego składu. Etykieta etykietą, ale to, co zostało zmielone i zapakowane, pozostaje już zagadką. Nie wiemy jaka była zawartość tłuszczu w mielonym mięsie i skąd pochodziło. Kupując gotowy produkt, godzimy się niejako z pewnymi niewiadomymi. Jest to cena, którą płacimy za wygodę. Jeżeli chcesz mieć pełną kontrolę nad tym, jakie mięso mielone jesz, nie zostaje nic innego jak mielić je samemu w domu. Możesz wówczas kupić mięso w kawałku ze sprawdzonego, zaufanego źródło i kiedy będzie ci potrzebne, zmielić je maszynką.

Świeżość mięsa mielonego

Nieco lepiej, ale nadal nie idealnie wygląda sytuacja kiedy mielimy mięso na życzenie, na stoisku mięsnym. Możemy wówczas wskazać pracownikowi kawałek mięsa, który chcemy, aby dla nas zmielił. Jednak jeśli chodzi o jego świeżość, możemy polegać wyłącznie na swoim wzroku i zapewnieniach obsługi. Ponadto nie zawsze i nie wszędzie mamy po drodze taki sklep – w większości marketów i dyskontów stoiska mięsne z obsługą po prostu nie występują. Istnieją tym tylko lady chłodnicze i zamrażarki z gotowym mięsem mielonym. Ponownie należy rozważyć samodzielne mielenie mięsa w domu.

Wygoda i oszczędność czasu

Następnym argumentem, przemawiającym za samodzielnym mieleniem mięsa jest komfort i oszczędność czasu. Posiadając mięso zamrożone lub w lodówce, w dowolnym momencie możesz go zmielić. Nie musisz odrywać się od pracy i wychodzić do sklepu, ryzykując również brak takiego mięsa w nim lub jego niezadowalającą jakość. Posiadając maszynkę do mielenia mięsa w domu, możesz być niezależna i samowystarczalna.

Jaką maszynkę do mielenia mięsa wybrać?

W sprzedaży jest wiele rodzajów maszynek do mielenia mięsa. Najpopularniejsze są oczywiście maszynki elektryczne. Wybierając taką maszynkę, należy zwrócić uwagę na jej moc – im jest wyższa, tym lepiej, a także dodatkowe przystawki w komplecie. Pozwalają one mielić mięso na różną grubość, umożliwiają również szatkowanie warzyw, np. na sałatkę. Istotne przy wyborze takiej maszynki jest również to, czy dostępne są do niej części zamienne. Może się bowiem zdarzyć, że przez nieuwagę włożymy do maszynki kawałek mięsa z twardą kością. Doprowadzić to może do uszkodzenia wewnętrznego mechanizmu. Jego naprawa jest stosunkowo prosta i szybka, o ile dostępne są części zamienne. Dobrej jakości maszynkę elektryczną do mielenia mięsa zakupić można już od 400 złotych. Kredyty pozabankowe niejednej pani domu pozwalają jeszcze lepiej zadbać o jakość swojej kuchni i przyrządzanych w niej potraw. Jeśli z jakichś powodów nie chcesz maszynki elektrycznej, alternatywą są maszynki ręczne, wykonane jako jeden metalowy odlew. Były one bardzo popularne w latach 80 i 90 XX wieku i do dziś zachowały się w bardzo dobrym stanie w wielu domach. Idealnie nadają się one do okazjonalnego użytku.

Materiał Partnera

Podobało się? Pokaż znajomym

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments