Primitivo – szczep wielu nazw i niespodzianek

Primitivo – szczep wielu nazw i niespodzianek

Wina włoskie to jeden z najpopularniejszych trunków na świecie. Miłośnikom wina czerwonego polecamy włoskie Primitivo. Jego charakterystyczny wyraziście owocowy aromat oraz pieprzny posmak doskonale współgrają z wieloma popularnymi daniami. Sprawdź, do czego pasuje.

Wiele imion wina Primitivo 

Najczęściej można się spotkać na etykiecie z określeniem Zinfandel i Primitivo, jednak ten sam szczep występuje również pod nazwą Crljenak Kaštelanski, Tribidrag, oraz ZPC, czyli kompromis pomiędzy trzema najbardziej rozpowszechnionymi nazwami. 

Dlaczego aż tyle określeń na tę samą winorośl? Okazuje się, że ta sama odmiana wina występuje w wielu zakątkach świata. W związku z tym winiarze we Włoszech, Chorwacji i Stanach Zjednoczonych nadali jej lokalną nazwę. 

Z tej przyczyny w Unii Europejskiej Zinfandel i Primitivo są traktowane jako synonimy. Jednak w USA prawo rozróżnia Zinfandel i Primitivo jako dwie odmienne pochodne tego samego szczepu i nie wolno ich używać zamiennie.  

Warto też zwrócić uwagę na to, że Primitivo wbrew pozorom nie oznacza prostego smaku. Słowo pochodzi z łaciny i odwołuje się od wczesnego dojrzewania owoców tej odmiany. 

 Czym się cechuje smak Primitivo?

​Primitivo jest znane z wyrazistego smaku o niskiej kwasowości i zdecydowanej taninie. Wino z Primitivo może też być mocniejsze niż przeciętne czerwone wino – w jednej butelce znajdziemy nawet powyżej 15% alkoholu. Z kolei bukiet odznacza się intensywnie owocową soczystością. Wymienić należy zwłaszcza jeżynę, śliwkę, truskawkę i czereśnię. Gdy jest uprawiane w ciepłym klimacie, do nut czerwonych owoców dołączają pieprz i anyż. 

Wino czerwone Primitivo – z czym je podać?

Wino Primitivo zwykle idzie w parze z czerwonymi mięsami: od wieprzowiny i wołowiny, przez cielęcinę i jagnięcinę aż po dziczyznę. Jeszcze lepiej, jeśli na stole znajdzie się wtedy też sos z żurawiny. Primitivo świetnie podkreśla również smak sosu pomidorowego, dlatego z powodzeniem połączysz je z daniami kuchni włoskiej, zwłaszcza ze spaghetti i pizzą.

Polecane włoskie wino Primitivo

Wśród trunków ze szczepu Primitivo dużym uznaniem cieszy się wino Primitivo z Puglii. Pełne, miękkie wina z tego słonecznego rejonu odznaczają się świeżym smakiem i głębią bukietu.

 Prawdziwie włoskiego doświadczenia dostarczy Ci wytrawne MELORA DI SOTTO Primitivo IGP. Wypróbuj je z grillowanym mięsem, kaczką albo wołowiną. Owocowe nuty zapewnią także odpowiedni kontrast dla Camemberta lub Brie.

Ciekawą propozycją jest również wino Primitivo Salento. Alkohole z tego gorącego półwyspu znane są z tradycyjnego rustykalnego stylu. Tym, którzy nie są przekonani do win wytrawnych, polecamy CHLORIS PRIMITIVO DEL SALENTO IGT. Ten półwytrawny trunek o słodkich nutach lukrecji, figi i kakao przyjemnie rozpływa się na języku. Z kolei soczyste, bardzo dojrzałe czerwone owoce przywodzą na myśl konfiturę śliwkową. W finiszu intrygują akcenty przypraw i kawy. 

Dobrym rozwiązaniem jest także zestaw win Primitivo. Zanurz się w smak trzech wyselekcjonowanych dla Ciebie win tego szczepu i przekonaj się, które najbardziej Ci posmakuje.

Więcej win z całego świata na każdą okazję i na co dzień znajdziesz na Wybieramwino.pl

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments