Orzechy i ich wpływ na mózg. Czy warto je jeść?

Orzechy i ich wpływ na mózg. Czy warto je jeść?

Zależy ci na utrzymaniu sprawności umysłowej? Musisz nakarmić swój mózg, aby wydajnie pracował. Eksperci zalecają włączenie do diety orzechów, które wpływają korzystnie na pracę tego narządu. Dowiedz się, na czym polega rola orzechów i którymi warto się zajadać.

Istnieje ścisły związek między zdolnościami umysłowymi a dostarczaniem składników odżywczych do mózgu. Wynika to z prostego faktu – w pożywieniu znajdują się witaminy i minerały, które wspierają produkcję m.in. neuroprzekaźników. To właśnie one odpowiadają za procesy zapamiętywania.

Mózg potrzebuje tłuszczu

Mózg w 60% składa się z tłuszczu, z czego 20% suchej masy stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone omega-3[1]. W związku z tym, że organizm nie jest w stanie ich magazynować, koniecznością jest stała podaż zdrowych tłuszczów.

Dostarczanie kwasów tłuszczowych nasyconych będzie skutkować wzrostem poziomu cholesterolu LDL. Natomiast zbyt wysokie jego stężenie powoduje osłabienie zdolności poznawczych, tj. pogorszenie koncentracji, problemów z zapamiętywaniem.

Orzechy – jak wspierają pracę mózgu?

Orzechy stanowią bogactwo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych[2] – tych bardzo pożądanych w codziennej diecie. Należą do grupy „zdrowych” tłuszczów, a więc wpływających pozytywnie na prawidłową pracę mózgu.

Zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych w orzechach przedstawia się następująco:

  • migdały – 32,2 g MUFA, 12,2 g PUFA,
  • orzechy brazylijskie – 24,5 g MUFA, 20,6 g PUFA,
  • orzechy laskowe – 45,7 g MUFA, 7,6 g PUFA,
  • orzechy arachidowe – 24,4 g MUFA, 15,6 g PUFA,
  • orzechy pekan – 40,8 g MUFA, 21,6 g PUFA,
  • pistacje – 23,3 g MUFA, 13,5 PUFA,
  • orzechy włoskie – 8,9 g MUFA, 472, PUFA[3].

Pomoc w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu

Codzienne spożycie orzechów pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL, m.in. poprzez udział w metabolizmie lipidów[4].

Szczególne znaczenie przypisuje się orzechom włoskim. Są nie tylko doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale wyróżniają się prawidłową proporcją kwasów omega-6 do omega-3[5]. Dlatego to ważne? Okazuje się, że nadmierna ilość kwasów tłuszczowych omega-6 może przyczynić się do występowania przewlekłych stanów zapalnych skutkujących np. chorobami układu nerwowego[6].

Wsparcie w utrzymaniu funkcji psychologicznych

Orzechy stanowią cenne źródło magnezu – pierwiastka, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspomaga utrzymanie funkcji psychologicznych[7].

Jeśli chodzi o zawartość magnezu w poszczególnych rodzajach orzechów, przedstawia się ona następująco:

  • migdały – 275 mg
  • orzechy brazylijskie – 376 mg
  • orzechy laskowe – 163 mg
  • orzechy arachidowe – 168 mg
  • orzechy pekan – 121 mg
  • pistacje – 121 mg
  • orzechy włoskie – 158 mg[8].

Pomoc w profilaktyce choroby Alzheimera

Badania naukowe pokazują, że orzechy włoskie mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Uważa się, że to zasługa antyoksydantów, które pomagają zapobiec degeneracji charakterystycznej dla tej choroby[9].

Jak jeszcze wspomóc prawidłową pracę mózgu?

Prawidłowe funkcjonowanie mózgu zależy nie tylko od właściwie skomponowanej diety. Warto także postawić na regularny trening umysłowy – układanie puzzli, rozwiązywanie krzyżówek czy innych łamigłówek zmusza mózg do wytężonej pracy i skłania go do odbudowy powstałych ubytków. Dzięki temu będzie funkcjonował na dobrym poziomie mimo upływu lat.

[1] http://www.psychiatriapolska.pl/uploads/images/PP_4_2013/657Wilczynska_PsychiatrPol2013_47_4.pdf

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/200879,orzechy

[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/200879,orzechy

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/147553,orzechy-wloskie

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/147553,orzechy-wloskie

[6] Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego; Anna Dutkowska, Dominik Rachoń; Choroby Serca i Naczyń 2015, tom 12, nr 3, 154–159; Copyright © 2015 Via Medica, ISSN 1733–2346

[7] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02012R0432-20160914&from=ES

[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/200879,orzechy

[9] https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C402434%2Corzechy-wloskie-zapobiegaja-rozwojowi-choroby-alzheimera.html

Materiał Partnera

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments